Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

İstanbul Eğitim Araştırma’da Görevli Hemşireden CİMER’e ‘Mobbing’ Başvurusu

hemşire mobbing

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli bir hemşire, meslektaşları adına çalışma koşullarıyla ilgili uğradıkları haksızlıklar ve olumsuzluklar üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuruda bulundu.

Hastanede çalışan bir hemşire, CİMER’e yaptığı başvuruda, uğradıkları baskı ve yanlış uygulamaları anlatarak sorunlarının çözülmesi talebinde bulundu. Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın (BSHA) edindiği bilgiye göre şikayet evrağında hemşire; “İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ciddi anlamda yapılan hemşireye yönelik mobbing üzerine sizlere yazmaktayım. Öncelikle çoğu çalışma arkadaşım uygulanan bu mobbing ve tehditvari konuşmalar sebebiyle tarafınıza yazamamakta ayrıca durumu düzeltmek için herhangi bir muhatap göremediğinden çözüme ulaşamamaktadır. Uygulanan mobbing niteliği oldukça sert söylemler ve uygulamalar içermektedir” cümlelerine yer verdi. Hastanede gerçekleştirilen bir toplantı ile ilgili de bilgi paylaşımında bulunan hemşire CİMER başvurusunda, “mesleğimizin aşağılanması yetmeyip, yapılan bu insan dışı uygulamaları kabul etmiyor acilen yönetici kadrosunun gereken çözümün sağlanması hususunda düzenleyici uygulamalar yapmaları” taleplerinde bulundu.

Başhekim BSHA’ya Konuştu

BSHA’nın konuyla ilgili ulaştığı Başhekim Doç. Dr. Mehmet Toptaş CİMER başvurusunda yazılan mobbing iddialarının asılsız olduğunu, nöbette uyuyan hemşirelere hasta bakımlarını aksattıkları gerekçesiyle tutanak tutulduğunu doğruladı, “Mobbing değil rutin işleyiş” dedi.

Sağlık Reformu Açıklaması

“Hemşireler Dinlenemez, Dinlenene Tutanak Tutulacak”

Hemşire tarafından CİMER’e isimsiz olarak yapılan şikayette, korku ikliminden ötürü isimsiz başvuru yapıldığının altı çizildi. Başvuruda şu detaylara yer verildi: “17/05/2023 tarihli Sorumlu Hemşireler ve Koordinatör Hemşirelerin düzenlediği toplantıdaki bazı söylemleri sizlere iletmek istiyorum; hemşireler dinlenemez, dinlenen hemşire görüldüğü an tutanak tutulacak ayrıca nöbetlerde en az 2 olması gereken hemşire sayısını teke düşüreceğiz ‘’sürünsünler.’’ Diğer dikkatimizi çeken söylem ise şu şekilde; asistan Hekimler dinlenebilirken Hemşireler neden dinlenemiyor söylemi üzerine; onlar da hekimler gibi 6 yıl okusaydı, onlar da dinlenseydi gibi mesleğimizi aşağılayıcı birçok söylem ve alınan sert kararlar mevcuttur. Özellikle son zamanlarda gece vardiyasında sorumlu supervisorlara verilen talimat ile tüm klinikler saat başı görev yetki alanına müdahale edecek şekilde kontrol edilerek, iş alanı, görevimize müdahale edilmektedir. Bu talimatı yerine getirmeyen sorumlu hemşireleri görevlerinden almak, yerinden etmek gibi tehdit içerikli söylemlerle uyarmaktalar. Son yıllarda defalarca belirtmemize ve hemşire sayısının yeterli olmasına rağmen hiçbir etik dayanağı olmayan tek hemşire nöbeti üzerindeki ısrar,  21.yy. koşulları gereği olması gerekenin yataklı kliniklerin her zaman en az 2 şeklinde düzenlenmesi gerektiği söylenmiş fakat her zaman dönüşler tehditavari  şekilde yerini değişiriz, daha kötü çalışma şartları olan bir yere veririz bize ne söylüyorsak o olacak tepkileriyle karşılaşmaktayız. Kesinlikle hiçbir klinikte Tek Hemşire Nöbeti insani ve yasal değildir. Alandaki hemşire sayısını kısıtlayarak ‘az hemşire çok verim, sıfır kusur, sıfır şikayet’  düşüncesiyle oldukça ağır koşullarda çalışmamızı sağlayarak bizleri kendilerinin tabiriyle hizaya sokma çabası içine girişmişlerdir. Mesleğimizin aşağılanması yetmeyip, yapılan bu insan dışı uygulamaları kabul etmiyor acilen yönetici kadrosunun gereken çözümün sağlanması hususunda düzenleyici uygulamalar yapmaları veya gereken işlemlerin tarafınızca yapılması, çalışma arkadaşlarımın olumsuz herhangi bir durum yaşamaması için sizlere ulaşıyorum.”

mehmet toptaş

“Mobbing Değil, Rutin İşleyiş”

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Toptaş, BSHA’nın konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Hastanede hemşirelere karşı mobbing uygulandığı iddialarını kabul etmeyen Başhekim Toptaş, hemşirenin CİMER başvurusunun kendilerine henüz iletilmediğini belirterek, hastanede çalışan hemşirelere yakın zamanda nöbette görevlerini aksattıkları, nöbette uyudukları gerekçesiyle tutanak tutma işlemi gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı. Başhekim Mehmet Toptaş, “Hastanemizde görev yapan hemşirelerin nöbet saatleri içerisinde uyudukları tespit edilmiş ve haklarında gereken işlem  yapılmıştır. Hemşireler nöbetten sonra göreve devam etmiyorlardır. Nöbet süresinde de uyuyarak hastaların bakımları aksatıldığından rutin işleyiş uygulanmış haklarında tutanak tutulmuştur. Bu mobbing değil rutin işleyiştir” açıklamasında bulundu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 



Yorum Gönder

0 Yorumlar