Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

Cerrahpaşa Tıp Fahri Asistanı Prof. Dr. Tunçbay’dan ‘Deprem’ Açıklaması

deprem bilimi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Kürsüsü Fahri Asistanı 91 yaşındaki Profesör Dr. Türe Tunçbay, depremlerin hayatın bir parçası olduğunu, depremlerle mücadele etmenin ancak bilimin ışığında olacağını söyledi.

Cerrahpaşa Yerinde Dönüştürülmeli

Bilim ve Sağlık Haber Ajası’nın (BSHA) görüştüğü Prof. Dr. Tunçbay, Cumhuriyetin 100. yılına gelinen süreçte deprem için ‘kader planı’ yorumu yapılmasına tepki göstererek, “Ancak bilimsel veriler çerçevesinde bir yaşam planı, yaşam alanları yaparak, depreme karşı önlem alabiliriz” dedi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin deprem riski nedeniyle boşaltıldığını duyunca çok üzüldüğünü belirten Prof. Dr. Tunçbay, “gerekli zemin etütleri yapılarak Cerrahpaşa’nın yerinde dönüştürülerek, bilimi esas alan, deprem yönetmeliğine uygun yapı projeleriyle yeniden, kendi yerleşkesine kavuşmasını temenni ediyorum” açıklamasında bulundu. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Duayen İsimlerinden Tunçbay, 90 Yıllık Öyküsünü BSHA ile Paylaştı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin duayen isimlerinden Nöroloji Profesörü Dr. Türe Tunçbay, 90 yılı aşan yaşam öyküsünü Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) ile paylaştı. Türkiye Kas Hastalıkları Derneği İzmir Şubesi Başkanlığı görevini yerine getiren Prof. Dr. Tunçbay ile Kahramanmaraş Depremleri’nde yaşanan yıkımlardan, hayatları depreme dayanıksız binalar yüzünden yok olan insanlardan, depremle baş etmenin yollarından, depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yerleşkesinden ve birçok konu konudan konuştuk. Tunçbay’ın hemen önündeki İzmir Afet Planı kitapçığı dikkatimizi çekti. Ayrıca Profesör Tunçbay’ın, 2021 yılında yayımlanan ‘Bilimden Asla Vazgeçmeyin’ adlı kitabının adı da son günlerde en çok ihtiyacımız olan ve duyulan cümleler arasında yer alıyor. 

“Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Helallik İstemek Bilimden Uzak Olmak Demektir”

91 yaşındaki Nöroloji Profesörü Tunçbay, birçok başarı sığdırdığı yaşamında her zaman bilimi esas aldığını ve insanlara da hep bilimin izinden gitmeleri gerektiğini söylediğini ifade etti. Türkiye’nin Kahramanmaraş depremleri ile yaşadığı kayıplardan ötürü çok üzüntü duyduğunu söyleyen Tunçbay, “Depremlerde bina yıkımları ancak bilimle önlenebilir. Cumhuriyetin 100’üncü yılına yaklaştığımız bu zaman diliminde yaşanan bu durum karşısında kader planı denmesi, helallik istenmesi kimseyi bir sonuca ulaştırmaz, bilimin ışığında yürümek her zaman en doğru yoldur” diye konuştu. 

deprem bilimi

“Bilimden Asla Vazgeçmeyelim”

2021 yılında raflarda yerini alan kitabı ‘Bilimden Asla Vazgeçmeyin’ üzerine sorularımızı da yanıtlayan Prof. Türe Tunçbay, “Kitabımın adı bugünlerde daha bir anlam kazandı.  Bu kitap derneğimizde gönüllü bulunan pek çok arkadaşımın bir ekip olarak yıllarca süren çalışmaları sonucunda elde edilen verilerden oluşturuldu. Derneğimize kayıtlı engelli hastalarımız ve ailelerinden alınan bilgiler ışığında kas hastalıkları konusunda bir farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Bu kitapta sosyal, duygusal, kültürel, bilimsel ve biraz da siyasi yönleri olan ‘engelliler, akraba evliliği ve doğan engelli çocuklar konusunu, bütünlüğünü kaybetmeksizin ayrıntılarıyla irdeledim. Kalıtsal hastalıklara ve bunların nedenlerine dikkat çekmek istedim. Son olarak şunu söylemek isterim. Kader denilen şey sana çizilen yol değil senin çizdiğin yoldur. Muhafazakarlıkta en sakıncalı durum yeniliğe kapalı tutuculuktur” vurgusunda bulundu.

“Cerrahpaşa Yok Edilmemelidir, Cerrahpaşa Bir Ekoldür”

1946 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan, ardından da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Kürsüsü Fahri Asistanı olarak 2 yıl çalışan Nörolog Prof. Dr. Türe Tunçbay, Türkiye’nin en büyük ve nüfusun en fazla olduğu metropol şehir İstanbul’da depreme dayanıksız olan hastanelerin kapanmasına ilişkin de açıklama yaptı. Prof. Dr. Tunçbay, “Cerrahpaşa Tıp’ın boşaltıldığını duyunca çok üzüldüm ama tabi ki depreme dayanıksız olması nedeniyle başka bir çare yoktur. Ancak önlem daha önce alınabilirdi. Cerrahpaşa şimdi boşaltıldı ama burada gerekli zemin etütleri yapılmalı ve öncelikle yerinde dönüşüm yapılması planlanmalıdır. Cerrahpaşa bir ekoldür, bir tarihtir, bir kültürdür. Oraya başka bir şey yapılmasını asla istemeyiz. Cerrahpaşallılar bilimin ışığında yapılacak binalarla yerlerine tekrar kavuşturulmalıdırlar” dedi. 

PROF. DR. TÜRE TUNÇBAY KİMDİR?

1932 Çeşme İzmir Doğumludur. 1956’da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Kürsüsü Fahri Asistanı olarak 2 yıl çalıştı. 1958 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Chicago İllionis’te bulunan Ravenswood Hospital’da Rotating İntershiplik, 1959-1960’ta ABD’de Mount Sinai Hospital ve North Western Üniversitesi Nöropsikiyatri Asistanı olarak görev yaptı. 1963-1965’te aynı üniversitede fellow olarak kas histokimyası ve elektrofizyolojisi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdi. 1963’te ‘Histochemistry Of Esteraces Of The Motor Endplates On The Lumbamotoneuron Of The Cat After Sciatic Neurevtomy Followed By Primary And Secondry Anastomosis” çalışması ile Amerika Nöroloji Akademisinin 13. S. Weir Mitchell Ödülü’nü kazandı. Bu ödülü alan ilk ‘kadın’ ve ilk ‘yabancı’ bilim insanı oldu. 1963-1965 yılları arasında aynı üniversitede ‘fellow’ olarak çalışmalara devam etti. 1964’te Amerika Nöroloji Kongresi’nde sunduğu ‘The Effect Of Cortisone On The Myoneural Junction’ ve 1965’te Viyana’da yapılan İnternational Congress Of Neurology’de sunduğu ‘A Study Of Fibriallary Activity in Denervated Skeletal Muscle’ araştırmaları ile 1966 yılında Eczacıbaşı İlmi Araştırma Ödülü’nü kazandı. 1970’te Doçent, 1976’da aynı kürsüde profesör, 1980 sonrasında da Türkiye’ye dönerek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kürsüsü Öğretim Üyesi, Dekan Yardımcısı ve Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı. 1981-1983 yılları arasında Kurucu Meclis Üyeliği’ne atandı. 1986-1991 Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı, 1989-1993 Eczacıbaşı Bilim Ödülü Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. 1995’te Ice-test in Myasthenia Gravis TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü de grup olarak kazandı. Eşi Beyin Cerrahı Prof. Dr. Erdem Tunçbay’ı 2020 yılında kaybetti. İki çocuk sahibidir.  (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 



Yorum Gönder

0 Yorumlar