Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

Bebek Dişli Doğarsa Ne Yapılmalı ?

bebek ve emzik

Bebek dişli doğduysa ne yapılmalı? Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Demir, konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Bebeklerin ilk süt dişleri genellikle 6-12 aylık dönemde çıkmaya başlar. Ancak bazı durumlarda bebekler, dişli doğabilir ya da yaşamlarının ilk 30 günü içinde diş çıkarabilir. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, bu istisnai durumlarla ilgili ailelere önemli bilgiler ve uyarılarda bulundu.

Dişli doğum ve erken diş çıkması

Bebeklerin dişli doğma ihtimali veya ilk bir ay içinde diş çıkarmaları, genellikle alt keser dişlerde görülür. Bu durum, fazla diş oluşumu ya da süt dişinin erken sürmesinden kaynaklanabilir. Daha nadir olarak azı dişler bölgesinde görülen bu tür vakalarda, altta yatan farklı bir hastalığın işareti olabileceği için mutlaka bir çocuk doktoru ile değerlendirme yapılmalıdır.

Solunum yollarına kaçma riski

Dt. Nurgül Demir, “Bu dişler genellikle tam gelişmemiş köklere sahiptir ve sadece diş etine tutunurlar. Beslenme veya parmak emme gibi aktiviteler dişin sallanmasına neden olabilir. Dişin nefes borusuna kaçma riski bulunduğundan, ailelerin çok dikkatli olması gerekir” diye konuştu.

Emzirme zorluklarına dikkat

Dişli doğan bebeklerde, beslenme sırasında hem bebekte huzursuzluk hem de annede ağrı veya meme ucunda yaralar görülebilir. Bu durum, anne sütünün alınmasını olumsuz etkileyebilir.

Tedavi ve takip önem taşıyor

Bu tür durumlarda bir çocuk diş hekimine başvurulması gerektiğini vurgulayan Dt. Demir, şunları ekledi: “Dişin sallanması veya bebeğin beslenmesini zorlaştırması durumunda, ideal bir tedavi planlanmalıdır. Yenidoğan döneminde diş çekimi planlanıyorsa, mutlaka bir çocuk doktorundan onay alınmalıdır. Bu tür vakalarda erken müdahale, bebeğin sağlığı için hayati önem taşır.”

Ailelere Öneriler:

  1. Bebeğiniz dişli doğduysa veya ilk 30 gün içinde diş çıkardığını fark ettiyseniz, vakit kaybetmeden bir çocuk diş hekimine başvurun.
  2. Sallanan dişlerde, solunum yollarına kaçma riskine karşı ekstra dikkatli olun.
  3. Beslenme sırasında huzursuzluk veya annenin ağrı yaşaması gibi durumlarda tedaviye yönelik önlemler alın.
  4. Yenidoğan diş çekimi gerekiyorsa, çocuk doktorunun onayıyla işlemi gerçekleştirin. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)


Yorum Gönder

0 Yorumlar