Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

Eğitimi Bitirme Kanunu ! (ÖMK)

Öğretmenlik Mesleği Kanun teklifi tartışılmaya devam ediyor. Eğitim -İş Sendikası, ÖMK’yı protesto ederek, Milli Eğitim Bakanlığı önüne siyah çelenk bıraktı.

Eğitim-İş olarak eğitim sendikalarıyla birlikte Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifini, Milli Eğitim Bakanlığı önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti.  Bakanlık önünde 3 saatlik bekleyişin ardından Ankara Valiliği ve emniyetin engellemelerine karşın TBMM önünde basın açıklama yapıldı.  Burada basın açıklaması yapan Genel Başkan Kadem Özbay, şöyle konuştu:

Öğretmen Kursiyer Oluyor !

Bir ülkenin gerçek gücü, öğretmenine verdiği bedelle ölçülür. Yıllarca Anayasa ve kanunların yetkilendirdiği eğitim kurumlarında, bin bir zorlukla gayret ederek öğretmenlik mesleğine adım atan öğretmenlere, bu kanunla ne deniyor? Sen, öğretmen olamazsın! 12 yıl eğitim görecek, ardından üniversite okuyacaksın, birçok sınavı ve uygulamayı geçeceksin diplomanı alacaksın lakin yetmez! Öğretmen olabilmek için bir de KPSS’yi kazanacaksın, yetmeyecek akademiye alınacaksın zira ben iktidar olarak öyle istiyorum. Eğitim fakültesi mezunuysan 10 ay, değilsen 14 ay hazırlık eğitimine tabi tutulacaksın. Sana minimum fiyat kadar harçlık vereceğim, sıhhat sigortanı ödeyeceğim lakin sen sigortalı bir çalışan olamayacaksın! Bu kanunla öğretmenin diploması yok sayılmaktadır! Öğretmenlik, diploması yok sayılan bir meslek haline getirilmek istenmektedir.
Bu kanun, öğretmenleri bir “kursiyer” düzeyine indirgemekte, ama onlara memurlardan daha ağır disiplin cezaları uygulanacağını öngörmektedir. Bu bir meslek kanunu değil! Öğretmenin haklarını savunmayan, misyon ve sorumlulukları ayrıntılandırırken, toplumsal haklarını görmezden gelen bir teklif var karşımızda.

Öğretmene Gerektiğinde Seni Akademiden Atarım Diyen Kanun

Öğretmene “gerektiğinde seni akademiden atarım” diyen bu kanun, iktidarın mülakatla yapamadığını kanun yoluyla gerçekleştirme planıdır. Eğitim fakülteleri, öğretmeni yetiştiren kurumlardır. Nasıl ki kısa bir kursla doktor ya da avukat yetiştirilemez, öğretmen de yetiştirilemez! Buradan tüm eğitim fakültesi dekanlarına, öğrencilerine ve velilerine sesleniyoruz: Bu kanun, eğitim fakültelerini değersizleştiriyor. “Öğretmen olacağım” diyerek fakülteleri tercih eden gençlerin geleceği çalınıyor. Veliler, bu kanun, “Benim adamım değilsen öğretmen olamazsın” demektedir. Bu kanun, siyasi iktidarın kendi memurunu yaratma projesidir!
Bu kanunun münasebeti palavralarla doludur! Eğitim fakültelerinde nitelikli öğretmen yetişmiyor deniyor. Peki, o vakit bu fakültelerin problemlerini çözmek iktidarın misyonu değil mi? Programları değiştirmek, eğitimin müddetini uzatmak, sorun varsa kaynağında çözmek gerekmiyor mu?
Görevdeki sevgili öğretmenim, yıllardır özveriyle çalışıyorsun, artık bu kanunla seni mesleğinden göndermek için raporlar hazırlamanın önünü açıyorlar. Sesini çıkaran, iktidara karşı duran öğretmeni meslekten atmaya yer hazırlayan bir düzenleme ile karşı karşıyayız. İki müfettiş ve uydurma bir soruşturma ile keyfi halde hizmet sınıfını değiştirmenin önü açılıyor. Disiplin kararlarıyla baskılanmayı kabul etmiyoruz. Esasen hakkımız olan maddi haklar üzerinden oynanan bu oyuna kanmamalıyız. Biz, eğitim fakültelerinden öğretmen olarak mezun olduk, okullar bizim iş yerimizdir, memurluk da bizim istihdam biçimimizdir. Bugün mesleğimizi tehdit eden bu kanuna karşı çıkmazsak, hem kendimize hem gelecekteki meslektaşlarımıza ihanet etmiş oluruz.
Unvan ayrımı kabul edilemez! Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları, vazife ve yetki farklılaşması olmadan korunmuştur. Meslek kıdemi temel alınarak yapılan fiyat düzenlemesi, tüm öğretmenlere unvan kuralı aranmaksızın verilmeli, bu ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Özel dal öğretmenlerinin fiyatları teminat altına alınmalı, taban maaş kanunuyla, kamu-özel farkı ortadan kaldırılmalıdır. Bu, mesleksel adaletin temel koşuludur. Şube müdürleri, uzman, araştırmacı ve müfettiş takımında misyon yapanların, vazife ve sorumluluk alanlarına nazaran fiyat hakkı bir an evvel tanınmalıdır.
Güvencesiz istihdamı reddediyoruz! Eğitim işçilerinin fiyatlı, kontratlı değil; takımlı ve garantili olarak istihdam edilmesi zorunluluktur. Öğretmenlik mesleği, süreksiz ve garantisiz çalışmanın değil, daimi istihdamın sağlandığı bir meslek olmalıdır. Eğitim sisteminin geleceği, teminatsız çalışan öğretmenlerle inşa edilemez.
Bu kanun, öğretmenlerin tatil haklarını ortadan kaldırıyor; nöbet, merkezi imtihanlarda misyon alma üzere dayatmaları asli vazifelerimiz haline getiriyor. ÇEDES ve TÜRGEV üzere protokollerle dayatılan misyonlar, öğretmenliğin gerçek misyonunu zedelemektedir.
Unutmayın, itiraz etmeyen, sessiz kalan, bildirici öğretmenler istiyorlar. Lakin biz Cumhuriyet’in öğretmenleriyiz! Cumhuriyet dersini vermeye, Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği üzere fikri hür, vicdanı hür kuşaklar yetiştirmeye devam edeceğiz. Eğitim-İş olarak biz, bu kanun büsbütün yürürlükten kalkana kadar çabamızı sürdüreceğiz. Öğretmene yapılan atak tüm topluma yapılan akındır. Mesleğimizin onuruna, geleceğimize sahip çıkacağız! Bu kanunu hazırlayanlar, alkışlayanlar ve kanunlaşması için çaba edenler ise tarihin çöplüğündeki yerini alacaktır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)



Yorum Gönder

0 Yorumlar