Yurtdışından Türkiye'ye dönüş yapan gurbetçi vatandaş kurduğu lavanta bahçesiyle hem bölgedeki kadınlara örnek oldu hem de iş sahası oluşturdu.
Konya'nın Bozkır ilçesinde yurt dışından döndükten sonra kadınlara örnek olmak için Bozkır merkezde hiç kimsenin yapmadığı Lavanta yetiştiriciliğini 5.800 m2 bahçede 11.000 fidanla gerçekleştirdi. Lavanta ekim, büyütme hasat çalışmalarında her zaman ilçedeki kadınlarla koordineli çalıştığını belirten Canan, bahçemizde çalışan bayan arkadaşlar hem lavantayı tanıdılar hem de hanelerine gelir elde ettiler. Bahçemizdeki çalışmalar sonrasında beraber çalıştığımız arkadaşlarımızın en büyük kazanımı Lavanta yetiştiriciliğini yakinen tanımış oldular.
Bozkır Haber Muhabirine açıklamalarda bulunan Dürdane Canan yaptığı açıklamada "Yurt dışından gurbetçi bir arkadaşınız olarak ilçemde böyle güzel bir bitkiyle tanıştıktan sonra, ilçedeki üretici bayanlara destek olabilir miyim açısından böyle bir lavanta bahçesini kurdum.
Benim kendi sağlık sorunlarım vardı, yurt dışındaki Doktorum Lavantanın bana çok faydası olacağını söyleyince Lavanta üzerinde çok uzun araştırmalar yaptıktan sonra Lavanta yetiştiriciliği bende merak haline geldi. Bu tarlada üretime ilk başta hobi olarak başladım ama hastalığımdan dolayı da bana getirdiği yararlardan faydalardan dolayı da böyle bir atılımla ilçemdeki bayanlar adına da neler yapabiliriz düşüncesiyle tarlayı büyüterek şimdiki haline getirdim.
Bahçemiz de çalışan hanımlar da çok rica ettiler, destek istediler ve kendilerinin de bu işi yapmak istediklerini söylediler. Lavanta bahçemizi ve ilçedeki Lavanta yetiştiriciliğini de inşallah daha da genişleteceğiz. Şu an yanımda on – on beş kadın çalışıyor ve sürekli onlarla birlikte ne yapabiliriz adına ilçemize ne gibi güzellikler kazandırabiliriz sorusunu arıyoruz.
Bozkır'da 5800 metrekarelik bir alanla bu işe başladım ve evet birçok yerde olmasına rağmen ben kendi ilçemde bunu nasıl yaparım diyerek bahçemi kurdum. Şu anda bahçemizde 11.000 fidelik bir alanda üretimine başladım.
Lavanta yetiştiriciliği tabii her sene adım adım ilerleyen bir süreç ve gördüğünüz gibi çalışıyoruz, topluyoruz ve ürünümüzü hasat ediyoruz. Şu an Lavanta yetiştiriciliğinin son anı, son dakikaları bundan sonra sadece işlenmeye tesise geçecekler.
Lavanta bakımı zor olmayan ve çok fazla insan gücü istemeyen bir bitki. Doğal sürecini koruyan kendi kendini besleyen ve haşeratlara karşı da tabiat dengesini koruyan çok güzel bir aromatik bitki" dedi.
Lavanta tarlasında çalışan kadın işçilerden Ümmü Yılmaz yaptığı açıklamada "Ben ve arkadaşlarımız yaklaşık iki üç yıldır burada Durdu hanımın tarlasında çalışıyoruz. İsviçre'den gelip Bozkır'da tekten olarak lavanta yetiştiriciliğine başladı. Lavanta aslında bizim burada üretmediğimiz ve bilmediğimiz bir şey değildi. Birkaç yıldır kendisinin yanında çalışarak hem lavanta üreticiliği hakkında bilgi ediniyoruz hem de burada ekipler halinde paramızı kazanıyoruz. Yurtdışından gelip burada bayanlara örnek olmak adına bu işe başladı ve biz de şu an gördüğümüz zaman kolay bir iş olduğunu anladık.
İçimizden de yapmak isteyen arkadaşlarımız var, inşallah bu işin Bozkır civarında çoğalmasını istiyoruz. Durdane hanımında bu yolda ilerlemesi için başarılar diliyoruz.
0 Yorumlar