Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

Elektronik Sigara (e-sigara) Öğrenme Bozukluklarına Yol Açıyor

e-sigara kullanımı gençlerde yayılıyor

Elektronik sigara (e-sigara) kullanımının öğrenme bozukluklarına yol açtığı bildirildi. Prof.Dr. Özge Yılmaz, e-sigara ve tütün kullanımının önlenmesi için acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Elektronik Sigara Sağlığı Nasıl Etkiliyor ?

Türk Toraks Derneği’nden 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla yapılan açıklamada; “Dünya genelinde tüm çocukların yaklaşık yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş hava solumakta ve her yıl 65 bin çocuk pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Tütün endüstrisi elektronik sigaralar, puff barlar, vapeler, ısıtılmış tütün ürünleri gibi birçok yeni tehditle insan sağlığını, özellikle de gençleri hedef almaya devam etmektedir.” diye belirtildi.

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özge Yılmaz, elektronik sigaraların bağımlılık yapıcı ve sağlığa zararlı olduğunu belirterek, “Bazılarının kansere neden olduğu, bazılarının ise kalp ve akciğer rahatsızlıkları riskini artırdığı bilinen, hatta genlerde bozulmalara neden olduğu saptanan birçok toksik madde içermektedirler. E-sigara kullanımı aynı zamanda beyin gelişimini de etkileyerek gençlerde öğrenme bozukluklarına neden olabilmektedir. Amerika Bileşik Devletlerinde yaklaşık 5 lise öğrencisinden 1’i; yaklaşık 20 ortaokul öğrencisinden 1’i olmak üzere en az 3,6 milyon ABD’li çocuk ve gencinin son 30 gün içinde e-sigara kullandığını gösterilmiştir. Kanada'da 16-19 yaş arası gençler arasında e-sigara kullanım oranları 2017-2022 arasında iki katına çıkmış ve İngiltere'de (Birleşik Krallık) genç kullanıcı sayısı son üç yılda üç katına çıkmıştır. E-sigaralar en az 16.000 aromayla sosyal medya ve etki sahibi kişiler aracılığıyla çocukları hedef almaktadır. Bu ürünlerin bir kısmında çizgi film karakterlerinin kullanıldığı görülmektedir. Şık tasarımlara sahip ürünler genç neslin ilgisini çekiyor.

Elektronik Sigara Kullanımını Önlemek İçin Acil Önlemler Alınmalı

Sosyal medyada e-sigara içeriğine kısa süreli maruz kalmak bile bu ürünleri kullanma niyetinin artmasıyla ve e-sigaraya karşı daha olumlu tutumlarla ilişkilendirilmekte ve araştırmalar sürekli olarak e-sigara kullanan gençlerin ilerleyen yaşlarda sigara kullanma olasılığının neredeyse üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.” dedi. “Ne yazık ki çocuklar ve gençler arasında e-sigara kullanımı, birçok ülkede yetişkinlerin kullanımını aşan oranlardadır” diyen Prof. Dr. Yılmaz, “Bu nedenlerle, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 14.12.2023 tarihinde Acil Eylem Çağrısı yaparak e-sigara kullanımını önlemek ve nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek için tütün kontrolüne kapsamlı bir yaklaşımın yanı sıra acil önlemler alınması gerektiğini vurgulamıştır. DSÖ; küresel olarak pazarın, geniş ürün çeşitliliği ve çekici tatlarla, çocukları ve gençleri hedef alarak agresif bir şekilde hızla büyüdüğü; bu durum, bu ürünlerin küçük çocuklar ve ergenler arasında yaygın olarak kullanılmasına ve birçok ülkede yetişkinlerin kullanımını aşan oranlara yol açtığını bildirmiştir.” diye belirtti.

Dünyada 13-15 Yaşlarında 37 Milyon e-sigara Kullancı Bulunuyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününün bu yıl ki temasının, çocuklar ve gençlerde elektronik
sigara salgınına dikkat çekebilmek için ‘’Çocuklarımızı ve Gençlerimizi Tütün Endüstrisinin
Müdahalelerinden Korumak’’ olarak belirlendiğini açıklayan Türk Toraks Derneği Tütün
Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya ise, “Tütün endüstrisi ömür
boyu kâr elde etmek için gençleri hedef almakta ve yeni bir bağımlılık dalgası yaratmaktadır.
Çocuklar ve gençler yetişkinlere göre daha yüksek oranlarda e-sigara kullanmakta ve dünya genelinde 13-15 yaşları arasındaki tahminen 37 milyon genç bu ürünleri kullanmaktadır. Türk Toraks Derneği olarak toplumu, sigarayı bırakmanın güvenliği veya etkinliği konusunda yanlış; zarar azaltma gibi yanıltıcı aldatıcı iddialardan korumak; çocukları ve sigara içmeyenleri korumak için e-sigaranın kontrol altına alınması için acil eyleme geçilmesi gerektiğini bildiriyoruz” diye konuştu.

Puff Bar Nedir ?

Doç. Dr. Çetinkaya, “Ülkemizde satışı yasak olmasına rağmen, gençlerin kolaylıkla ulaştığı Puff Bar’ların içinde tam olarak neyin (Nikotin/Esrar?) bulunduğunu kontrol eden ve engelleyen bir sistem yoktur; içinde esrar bulunan Puff Bar’ın 1 kez kullanımıyla dahi akut psikoz nedeniyle acile başvuran çocuklar/ gençler görülebilmektedir. Türk Toraks Derneği olarak; tütün kontrolü için önerilen düzenlemelerin, sigara ve sigara dışı tütün ürünlerinin satış ve pazarlamasını zorlaştırabilecek şekilde uygulanmasını; elektronik sigaraların ülkemize girişinin kesin ve sürdürülebilir olarak engellenmesini talep ediyoruz. Ülkemizde satış ve
üretimi yasak olan e-sigaraların, gerçek hayatta internetten ve hatta fiziki satış noktalarından, bu denli kolay ulaşılabilir olması kabul edilemeyeceğini; çocukların e-sigaraya erişimi sağlama riskini azaltmak için tedarik zincirinin kontrol edilmesi ve kanunların uygulanması, uygulamayanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)



Yorum Gönder

0 Yorumlar