Yıllardır bahsedilen “Günde 10 bin adım atmak sağlıklı bir yaşam için gereklidir.” konusunu, Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu sizler için tartıştı.
Hareketli bir yaşam, düzenli spor, egzersiz sağlıklı bir yaşamın önemli bir parçası. Yıllardır en ideal hareket düzeyinin günde 10 bin adım olduğu söylenmekte. Yakın zamanda yapılan bir bilimsel çalışma optimal günlük hareket düzeyiyle ilgili ilginç sonuçlara ulaştı.
Yapılan bilimsel çalışmalar, düzenli olarak hareket etmenin insan sağlığı üzerine olan etkilerini hiçbir tartışmaya yer bırakmadan ispatlıyor. Hareket etmek; kan dolaşımınızı, damarlardan nitrik oksit hormonunun salgılanmasını, dokuların oksijenlenmesini, denge ve koordinasyonu, kasların insülin hormonuna duyarlılığını, iyi kolesterol (HDL) düzeyini, cinsel performansı ve sağlıklı ömür beklentisini arttırmakla beraber vücutta birçok fayda sağlıyor.
Az Hareket Edenlerde 439 Ölüm!
Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles ve Japonya Kyoto Üniversiteleri’nde yapılan ortak bir bilimsel çalışmada insanların günlük aktivitesiyle ömür beklentileri arasındaki ilişki araştırıldı ve ellili yaşlarında üç bin üç yüz kişi 10 yıl boyunca takip edildi. 10 yılın sonunda çalışmaya dahil olan kişilerin başta kalp damar hastalıkları olmak üzere ölüm oranları araştırılarak tespit edildi. Bu kişiler günlük aktivite düzeyleri bakımından gruplandırılarak karşılaştırıldı.
Çalışmanın sonucunda haftada 2-3 gün 8 bin adım ve üzerinde aktivite düzeyi olan kişilerde 148 ölüm tespit edildi. Buna karşılık 8 bin adımdan az ve haftada 2-3 günden az hareket edenlerde 439 ölüm gözlemlendi. Sonuç olarak haftanın 2-3 günü 8 bin adım civarında yürüyenlerin, yürümeyenlere kıyasla ölüm oranlarının yaklaşık %15 daha düşük olduğu tespit edildi.
Haftanın 2-3 Günü 8 Bin Adım Yeterli
Daha fazla yürüyen kişilerde mortalite bakımından ilave bir fayda görülmemiş yani günde 10 bin adım atmak ölüm riskini daha da azaltmamıştır. Bu ve buna benzer çalışmalar haftanın 2-3 günü 8 bin adım atmanın sağlık bakımından optimal olduğu konusunda hemfikir olmuştur.
Bu düzeyin altında hareketin yeterli olmadığını fakat üzerinde olmasının da bir zararı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “Eğer kilo fazlanız, insülin direnci veya şeker hastalığınız varsa o zaman hareket düzeyinin artması bu hastalıkların geriletilmesi bakımından daha da faydalıdır. Hareket düzeyimizden bahsederken sadece attığımız adımları hesap etmek doğru değil. Yürüyüşün dışında evde kolay sabah egzersizleri, mucize hareket soleus push up gibi birtakım hareketlerin de mutlaka ilave bir faydası vardır.” önerisinde bulundu.
“İnsanoğlu hareket halinde olmak üzere tasarlanmıştır.”
Hafif ağırlık egzersizleri, pilates veya yüzme gibi sporların da ilave olarak fayda sağlayacağını belirten Prof. Dr. Yörükoğlu, “Mutlaka şartlarınıza uygun bir spor aktivitesi bulun ve yapmaya gayret gösterin. Sonuç olarak unutmayın ki insanoğlu hareket halinde olmak üzere tasarlanmıştır. Modern hayat bize birçok kolaylık sağlarken o oranda da hareket düzeyimizi azaltmakta. Dolayısıyla birtakım aktivitelerle aradaki farkı kapatmamız şart.” şeklinde konuştu. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak: Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu-GÜNDE 10 BİN ADIM GEREKLİ Mİ? Daha Az Adımla Sağlıklı Yaşayın! / 5 Dakikada Sağlık
0 Yorumlar