Yeni kabinede değişmeyen iki bakanlık koltuğundan biri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koltuğu oldu. Bakan Koca, yeni dönemde yapılacaklar listesini yayımladı ve çalışmalar için start verdi. Bakan Koca’nın yeni dönemde bakanlık görevine devam etmesi konusunda sendikalar başarı dilerken, taleplerini de iletti. Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) Türk Sağlık-Sen Muğla Şubesi ve Sağlık Çalışanları Sendikası Genel Merkezi ile Bakan Koca’dan yeni dönem taleplerine ilişkin görüş aldı.
Ortak Talep: Geçim Sıkıntısı Giderilsin, Liyakatlı Atama ve Şiddet Sona Ersin!
Sağlık sendikalarının öncelikli ortak talebi; sağlık çalışanlarının geçim sıkıntısının yeni dönemde giderilmesi; eşit işe eşit maaş, tek tip maaş düzenlemesi, herkese 3600 ek gösterge verilmesi konuları oldu. Bunun yanında liyakat da talepler arasında öncelikli başlıklardan biri oldu. Türk Sağlık-Sen Muğla Şube Başkanı Mehmet Uğur, “bizim için en önemlisi liyakatli yöneticilerin atanması, sendika işleri ile uğraşan kişilerin idareci olarak atanmaması, herkesin kendi işini yapmasıdır” dedi.
Sağlık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Menderes Özer de, sağlık çalışanlarının her koşulda canla başla çalıştıklarını ancak emeklerinin hakkını alamadıklarını dile getirerek ‘geçim sıkıntısı’ içerisinde olduklarının altını çizdi. Özer, “Sağlık çalışanları artık hesap kitapla uğraşmak istemiyor, insanca yaşayacakları maaş istiyorlar. Ayrıca biz alanında uzman liyakatli insanların idareci olarak atanmasını istiyoruz” diye konuştu. Her iki sendikada sağlıkta şiddet konusuna dikkat çekti. Bu yeni dönemde sağlıkta şiddet olaylarına yönelik caydırıcı yasalar çıkarılmasını ve yapıcı çözümleri üretilmesini talep etti. Genel Başkan Menderes Özer ekonomik kriz vurgusunun yanı sıra ‘sağlıkta şiddet’ konusunda önleyici çalışmalar yapılması yönünde çağrıda bulunarak, sağlık çalışanlarının görevleri başına giderken can güvenliği endişesi yaşamak istemediklerini dile getirdi.
Sağlıkçılara Bir Lojman Talebi De Muğla’dan Geldi
İzmir, Muğla gibi sahil şeridinde bulunan kentlerin sağlık alanında yaşadıkları öncelikli sorun yine istihdam olarak karşımıza çıktı. BSHA, İzmir Çeşme’de devlet hastanesinde görevli sağlık çalışanlarının artan kiralar nedeniyle oturacak ev bulamaları sorununu gündeme getirmişti. Aynı sorun ülke genelindeki diğer sahil beldelerinde de yaşanıyor. Türk Sağlık-Sen Muğla Şube Başkanı Mehmet Uğur, Muğla ve çevresinde en büyük sorunun bölgeye yeni atanan sağlık çalışanlarının ekonomik sebeplerle, artan kiralar nedeniyle geri gitmeleri olduğuna dikkat çekerek ‘lojman’ taleplerini dile getirdi. Şube Başkanı Uğur şunları söyledi: “Muğla merkez olmak üzere Bodrum, Marmaris, Fethiye’de sosyal konutların yapılmasını istiyoruz. Lojman yapılmasını istiyoruz. Bodrum Devlet Hastanesi’nde yöneticilerden de aldığımız bilgilere göre atamayla gelenlerin geri gittiği yönünde. Kiraların pahalı olmasından ötürü sağlık çalışanları bu sahil beldelerinde geçinemiyor. En düşük ev kirası Marmaris’te 12 bin TL’den başlıyor. Devletimizin gücü var, sağlık çalışanının kiralarla mağdur olmaması için lojman talebimiz var.” Uğur son olarak Sağlık Bakanı Koca’dan, özelden kamuya geçirilen personellerin unvanlarının düzeltilmesini istediklerini belirterek şunları söyledi: “Yüksekokul bitirenlere memur, lise ve altı mezunlarına da hizmetli kadrosu verildi. Bu yanlışların düzeltilmesi talebinde bulunuyoruz. Sağlık personeli geçtiğimiz dönemde çok mağdur edildi. Sağlık çalışanları herkesten önce olay yerlerinde olurlar, sağlık çalışanlarının sorunlarında çözüm odaklı olunmasını istiyoruz.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
0 Yorumlar