AK Parti milletvekilleri tarafından 20 Mart 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan, Sağlık Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen, doktorların meslekten men edilmesi ile ilgili maddeler içeren kanun teklifine yönelik tepkiler devam ediyor. Kanun teklifine ‘Doktorların sabrı taşmıştır’ şeklinde tepki gösteren Hekimsen Sendikası resmi internet sitesinde yayınladığı basın açıklamasında, “Hekimler mevcut kanun koyucular tarafından adeta kışkırtılmaktadır. Hekimsen Sendikası olarak 20 Mart 2023’te verilen yasa tasarısını protesto ediyor, bu tasarının çekilmemesi durumunda sendikal eylemlerimize başlayacağımızı kamuoyuna açıklıyoruz” duyurusunda bulundu.
Sahte Diploma İle Doktorluk Yapmanın Cezası Bile Daha Az!
Hekimsen, sahte diploma ile doktorluk yapmanın cezasının, tedavinin olası komplikasyonlarının cezasından daha az olduğu eleştirisinde bulunarak, “ülkemizde savaşta ve barışta, salgın hastalık ve doğal afetlerde her daim görevinin başında olan, izinlerini kullanmayan hasta olduğunda rapor alamayan toplum sağlığını her zaman ön planda tutan tıp fakültesi, uzmanlık, yandal uzmanlığı eğitimlerini layıkıyla tamamlamış hekimlerimiz görevlerinden men edilmek istenmektedir. Hekimlik sanatı torba yasaya sığdırılmaya çalışılmamalı, ben yaptım oldu mantığı ile hareket edilmemelidir” dedi.
Sahte diploma ile Tekirdağ’ın Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde kendisini pratisyen hekim olarak tanıtan, sahte diploma ile görev yaptığı anlaşılınca tutuklanan ve hakkında 13 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 20 yaşındaki Ayşe Özkiraz’ın tahliye haberi şok etkisi yarattı. Mahkemede bir hastaya dikiş attığını söylediği öğrenilen Özkiraz’ın 5. duruşmasında tahliye edilerek, para cezası verildiği edinilen bilgiler arasında yer aldı.
3 Yılda 4 Bin Hekim Çaresizlikten Yurt Dışına Gitti
Hekimsen, mevcut iktidarın hekimlere haklarını vermeyip sadece ceza vermek yolunu seçtiğini, son 3 yılda yaklaşık 4 bin kadar hekimin çaresizlikten yurt dışına gittiğini, 9 Bin hekim ise kamudan ayrıldığını söyleyerek, kanun teklifini sunanlara şöyle seslendi: “Ben yaptım oldu uygulaması, hiçbir sivil toplum örgütünü muhatap almama, hakkını isteyenleri terörist ilan etme usulü sağlık sistemini düzeltebilir mi? sağlık sistemini düzeltebilir mi diye sormak istiyoruz! Son olarak 20 Mart 2023’te verilen Kanun teklifi ile hekimlerin sabrı taşmıştır. Hekimler, mevcut kanun koyucular tarafından adeta kışkırtılmaktadırlar.”
Tıbba zarar veren kendi hayatına zarar verir
Hekimlere malpraktis cezası, Devlet Memurları Kanunu’na bağlı disiplin cezası, sözleşmeli hekimlere ilgili mevzuata göre ceza vermenin yetmediği eleştirisini yapan Hekimsen, “Şimdi de yeni çıkarılmak istenen kanun teklifinde tamamen soyut ve göreceli kavramlar üzerinde meslekten uzaklaştırma, tekrarında meslekten men cezası verilmeye çalışılmaktadır. Öyle ki; bir hekim verdiği bir tedavinin geçici yan etkilerine bağlı hasta şikayetlerinde meslekten men cezası alabilecektir. Bu durumda kemoterapiden, bulantı ilacının kullanımına kadar hiçbir tedavi verilemez. Tıbba zarar veren kendi hayatına zarar verir. Tıbbı bilmeyen Tıpta karar verici olamaz” dedi.
Hekimlere Ancak Seçtikleri Yetkili Hekim Grubu Ceza Verebilir!
“Hekime ancak hekimlerin seçtiği başka bir yetkili hekim grubu; deontolojik kaideler içinde hakkaniyet ve kurallar içinde ceza verebilir” uyarısında bulunan Hekimsen basın açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Tıp fakültesi eğitimi basit bir eğitim değildir. Kazanılması ve okunması en zor eğitimler içindedir. Binlerce yıllık devamlı gelişen bir bilgi birikiminin eseridir. Tıp biliminin, eğitiminin ve hekimlik mesleğinin adeta oyuncak edilmesi kabul edilemezdir. Bu bağlamda Hekimsen Sendikası olarak bu yasa tasarısını protesto ediyor, bu tasarının çekilmemesi durumunda sendikal eylemlerimize başlayacağımızı kamuoyuna açıklıyoruz.” (BSHA- Bilim Sağlık Haber Ajansı)
0 Yorumlar