Bozkır Meslek Yüksekokulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi öğrencilerinden Zehra Tuş, hayvansal atıklardan biyogaz üretimi gerçekleştirdi. Hazırladığı simülasyon projesinin sunumunu Bozkır MYO akademisyenlerine yapan Zehra Kuş'un çalışması Türkiye'nin alternatif enerji kaynaklarından yararlanması açısından önem taşıyor.
VERİMLİ BİR SİSTEM
Proje yürütücüsü Öğr. Gör. Sema Yılmaz, biyogaz ve gerçekleştirilen simülasyon proje hakkında bilgi verdi. Yılmaz, "Geçmişten bugüne gittikçe azalmakta olan fosil yakıtların yakın gelecekte tükeneceği gerçeği, kalkınma ve ilerleme için gerekli olan planlama, istikrar ve süreklilik ile birlikte enerji artışı alternatif çalışmaları beraberinde getirmiştir. Aynı zamanda nüfusun hızla artış göstermesi ve toplumda tüketimin artmasıyla birlikte oluşan enerji talebi özellikle Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler için yenilenebilir kökenli enerji kaynaklarına yönelmeyi zorunlu kılmaktadır."ifadelerini kullandı. Türkiye'nin bir tarım ve hayvancılık ülkesi olması nedeniyle biyokütle enerji sistemlerinin ön plana çıkması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, biyokütle enerji sistemlerinin etkili ve verimli çözümler sunduğuna işaret etti.
ATIKLARDAN GAZ ÜRETİLİYOR
Öğr. Gör. Sema Yılmaz, simülasyon olarak gerçekleştirilen sistem ile üretilen metan gazının, biyogaz santrallerinde yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülebileceğini dile getirdi. Projeyi gerçekleştiren Zehra Tuş, "Bozkır Meslek Yüksekokulu Alternatif Enerji Kaynakları bölümünde hocalarımdan biyokütle enerjisini duydum. Enerji Sistemleri Dersinde Sema hocamızın teşvikleriyle bu sistemi kurdum. Deney aşamasında 10 farklı düzenek kurarak, hayvan atığı ve bitki atıklarından metan gazı elde etmeyi başardım."diye konuştu.
Bozkır Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Emin Emre Öztürk, öğrencilerinin yaptıkları projelerde her zaman destekçileri olacaklarını belirterek, Öğr. Gör. Sema Yılmaz ve Zehra Tuş'u çalışmalarından dolayı tebrik etti.
0 Yorumlar