Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

Sivilceniz HS Hastalığı Belirtisi Olabilir !

HS Hastalığı

Halk arasında az bilinen ve genelde hastaların konuşmaktan çekindiği hidradenitis suppurativa (HS) hastalığıdır. Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Deniz Demirseren, konu hakkında bilgi verdi.

Halk arasında az bilinen ve genelde hastaların konuşmaktan çekindiği hidradenitis suppurativa (HS) hastalığına doğru tanı konulması ortalama 10 yıl sürebiliyor. HS hakkında açıklama yapan Dr.Demirseren, “Koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, tekrarlayan hassas şişlikleriniz veya akıntılı yaralarınız varsa çekinmeden ve gecikmeden bir dermatoloji uzmanına başvurun” dedi.

Hidradenitis suppurativa (HS), kıl ve ter bezlerinin bulunduğu yerlerde ortaya çıkan kronik bir deri hastalığı.  HS hastalığı erken teşhis edilmezse süreç içerisinde sivilceler koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, hassas şişliklere ve akıntılı apselere dönüşüyor. Dr. Demirseren, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bu hastalıkla ilgili önemli açıklamalarıda ifadelerine yer verdi.

HS Hastalığı

“HS tanısı ortalama 10 yıl gecikebiliyor”

HS lezyonlarının dağılımının cinsiyete göre değiştiğini belirten Dr.Demirseren, “Genelde genital bölge ve bacaklardaki lezyonlar, kadınlarda daha sık görülüyor” diye ekledi. Dr.Demirseren, HS’nin oluşturduğu lezyonlar hastaların yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Hastaların ağrılı ve akıntılı lezyonları iş gücü kaybına ve psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Hastalar çekindikleri için doktora gitmiyorlar ya da dermatoloji dışındaki branşlara başvurabiliyorlar. Bu nedenle HS tanısı ortalama 10 yıl gecikebiliyor” diye konuştu.

“HS kalıtsal (genetik) yatkınlık sonucu oluşabiliyor”

Ailede HS yatkınlığının, hastalık riskini artırabileceğinin altını çizen Dr.Demirseren, “HS belirtileri ile bana danışan bir annenin erkek kardeşinde ve ikiz çocuklarında da benzer belirtiler olduğunu öğrendim. Bunun üzerine HS teşhisi konulan bu hastalar da tedavi edildiler” dedi. HS hastalığının alevlenme ve yatışma dönemleri olabileceğine, doğru tedaviler ile hastaların yaşam kalitesinde önemli iyileşmeler gözlenebileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Demirseren, fazla kilo ve sigara içmenin hastalığı şiddetlendirebileceğini belirtti.

HS Hastalığı

“HS hastaları mutlaka dermatoloğa başvurmalı”

Hastaların şişliklerin oluştuğu bölgeleri çok iyi gözlemlemesi gerektiğine dikkat çeken Dr.Demirseren; son 6 ayda koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında iki veya daha fazla kez şişlik oluşuyorsa mutlaka bir dermatoloğa başvurmaları gerektiğini vurguladı. Bu belirtileri gösteren hastalara ayrıca www.hidradenit.com internet sitesindeki “Doktor Görüşme Rehberi” sayesinde doktor görüşmelerine hazırlıklı gidebilecekleri önerisinde deyindi. (BSHA)



Yorum Gönder

0 Yorumlar