Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

Göksu Taşeli projesiyle Bozkır halkı kalkınıyor


Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi ile Bozkır'da aracılık yaygınlaşıyor. 34 bin 360 arılı kovanın konaklama yapabildiği ilçenin, diğer şehirlerden gelerek konaklayan arıcı sayısında son 5 yıl içinde yüzde 400 artış yaşandı

Konya'nın en eski ilçelerinden biri olan Bozkır, temiz havası, kekik ve çam kokuları, soğuk su kaynaklı yaylalarıyla arıcılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı bir bölge. Konya'daki 72 bin 600 arılı kovanın yaklaşık üçte biri Bozkır'da yer alıyor. 34 bin 360 arılı kovanın konaklama yapabildiği ilçenin, diğer şehirlerden gelerek konaklayan arıcı sayısında son 5 yıl içinde yüzde 400 artış yaşandı.

Arıcılar, bölgedeki arıların varlığını ve biyolojik çeşitliliği korurken, besleyici gıdalar ve gıda ürünlerinin geniş yelpazesi ve kalitesini de gözeterek küresel gıda güvenliğinin korunmasına katkı sağlıyor. Bugün ilçede yaklaşık 250 kişi geçimini arıcılıktan sağlıyor, 3 kişi de ana arı üretimi yapıyor. Onlardan biri de arıcılığı aile işi haline getiren Fatma ve Fatih Turan. Fatma ve Fatih Turan, altı yıldır arıcılık yapıyor.

Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi'nden yararlanan çift, projeden yüzde 80 hibe kapsamında 50 adet boş kovan desteği alarak bu işe başladı. Turan çifti, geçimini arıcılıktan sağlayanlar için bu desteğin çok önemli olduğunu söylüyor. Turan ailesi, bal ile birlikte polen, arı sütü ve propolis te üreterek değer zincirine yeni ürünlerle katkıda bulunuyor, ürün çeşitliliğini artırarak yeni pazar fırsatları oluşturuyorlar. Turan ailesinin üretim hedefleri her yıl giderek artıyor; 40 adet arı ile başladıkları işletmelerinde şu anda 140 adet arılı kovanları var.

Her yıl 40 adet arı kolonisi, 200-300 adet ana arı, 100 kg polen ve 10 kg arı sütü satmayı planlıyorlar. Ana arı satarak girdilerin maliyetini hafifletmeye çalışan aile ana arı üretimi yaptıklarında üretim kovanlarını artırabiliyorlar. Ürettikleri balı genellikle İstanbul'a satıyorlar. Sosyal medyayı da aktif olarak kullanan aile pazarlama sorunu yaşamıyor. İkisi de Bozkır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin üyesi. Kooperatif bir marka olduğu için güven sağlıyor. Bu sayede pazarlama ağlarını genişletiyorlar.

PROJEDEN KARAVAN, KOVAN VE EKİPMAN DESTEĞİ

Konya ve Karaman'da uygulanan Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında bugüne kadar 117 yararlanıcıya arı kovanı desteği verildi, 2022 yılında da 1 bin 800 yararlanıcıya arıcılık ekipmanı ve akıllı kovan ile birlikte arıcı karavanı için destek verilecek. 2016 yılından bu yana, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde uygulanan Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında Arıcılık Ekipmanları ve Kovanları Hibeleri, Arıcı Barınak ve Tesisleri Hibeleri konularında yüzde 70-80 hibe desteği veriliyor.

Anadoluda Bügün

Yorum Gönder

0 Yorumlar