Suda Doğum Nedir Son yıllarda dünyada giderek yaygınlaşan, hem stres hem de ağrıyı azaltıcı etkisi bulunan suda doğum Türkiye’de de tercih ediliyor.
Suda Doğum Nasıl Olur ?
Suyun Tedavi Edici Ve Rahatlatıcı Etkisinin Binlerce Yıldır Bilindiğini Belirten özel Egepol Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ulviyya Mehdikhanlı, Suda Doğumun Sıcak Su Dolu Portatif Havuz veya Küvet İçinde Gerçekleştirilen Doğal Bir Doğum Yöntemi Olduğunu Söyledi
Suda doğum hakkında bilgi veren Mehdikhanlı, “Doğumun aktif fazında kasılmaların düzenli olarak gelmesi sürecinde anne adayının suyun içine girmesi ile başlayan suda doğum, doktor ve ebe kontrolünde, vajinal doğum ile bebeğin dünyaya gelmesi ile suya doğumla sonlanır. Havuza doldurulan 37 derece sıcaklıktaki su, anne adayının kaslarının gevşemesini, stres seviyesinin azalmasını sağlayarak doğum sancılarını ve kaygıyı azaltır. Anne adayının daha rahat hareket etmesini sağlayıp sancı sırasında pozisyon almasını kolaylaştırır. Doğum süresini kısaltır. Endorfin salgılanması artar ve böylece daha az ağrı hissedilir. Bebeğin çıkış yaptığı dokuların esnekliğini artırır ve doğum yırtıklarının oluşma ihtimali azalır. Doğum kesisi uygulanması ihtimali azalır. Anne karnında su içinde kalan bebeğin dünyaya adaptasyonunu da kolaylaştırmaktır” diye konuştu.
Suda Doğum Öncesi Anneye Hazırlık
37- 41 hafta arası sağlıklı her gebenin suda doğum yapabildiğini kaydeden op. Dr. Ulviyya mehdikhanlı, doğum öncesinde sağlık kontrolleri yapılarak anne ve bebeğin bu yöntem için uygun birer aday olduğundan emin olmak gerektiğine dikkat çekti. Op. Dr. Mehdikhanlı, sözlerine şöyle devam etti: “suda doğum için uygunsa anneye detaylı bir hazırlık eğitimi verilir. Doğum başladığında anne, suda doğum için gerekli eğitimi almış olan personel ve uzman hekim eşliğinde, önceden hazırlanmış sıcak suya girer. Suya girdikten 10 -15 dk sonra rahatlatıcı etki görülmeye başlar. Havuzun içinde bebeğin kalp sesleri özel, su geçirmez aletle dinlenir. Eğitimde öğretilen doğru nefes yöntemleri de sancıların azalmasını sağlar. Hekimin yönergeleri eşliğinde suda doğum gerçekleşir. Doğum sonrası anne ve bebek birbirine kavuşur ve ılık suda birbirlerine sarılabilir. Sonrasında kordon kesilir ve anne plasentayı doğurmak için havuzdan çıkar. Doğum sonrası bebek çocuk doktoru tarafından muayene edilir. Suda doğum, doğum seçeneklerinden biridir. Suda doğumun her safhasında havuzdan çıkılabilir, normal şekilde veya sezeryan ile devam edilebilir. Anne ve bebek sağlığı, güvenilirliği her şeyin önünde gelir. Suda doğum yöntemi için tercih edilen hastanenin uygun şartları sağlaması, hastane personelinin bu konuda eğitimli ve deneyimli olması son derece önemlidir” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
0 Yorumlar