Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

​Kişiliğimizin Süper Egosu… (1)


Evimize misafirliğe gelen komşunun çocuğuna istediği oyuncağı vermeyip, oyuncaklarını paylaşmayan çocuğumuza vereceğimiz tepki, kişiliğimizin hangi yapıda olduğunu gösterir.

Eğer çocuğa: "Haydi çocuğum arkadaşına oyuncağını ver, ben sana yenisini alırım." diyorsak süper ego.

"Arkadaşlarınla oyuncaklarını birlikte oynaman gerekir." diyorsak ego.

"Arkadaşlarına oynamak için oyuncağını vermezsen onu çöpe atacağım, onu kaldıracağım ya da sana bir daha oyuncak almayacağım." diyorsak id'e göre konuşmuş oluruz. Başka bir ifadeyle kişilik yapımıza göre konuşmuş ve ona göre hareket etmiş oluruz.

Nedir Bizim Kişiliğimizi Belirleyen İd, Ego, Süperego Çeşitleri?

İd: İçimizdeki çocuk. İlkel benlik, kişiliğin gelişmemiş boyutu ya da terbiye edilmemiş yönüdür. Bunu en güzel anlatan, çocukların bizden istekleridir.

Bu, kişiliğimizin bir bölümü olan id'le çocukların yersiz ve zamansız isteklerini gerçekleştirme isteği. Her yerde, her zaman ve hemen olacak!..

Süperego: İçimizdeki anne baba. Kişinin; toplumun isteklerini gerçekleştirmesi ve kendi isteklerini ikinci plana atması. Toplumda büyüklerimizin bize yaptıkları nasihat gibi süperego da id'e nasihat edip istekleri konusunda onun üzerinde baskı kurmaya çalışır.

Çocukların bitmek tükenmek bilmeyen isteklerine karşı anne babaların tavrı gibi süperego da id'in isteklerine karşı anne babalık yapmaktadır. İd'in isteklerini toplumun beklentilerine göre gerçekleştirmeye çalışır.

Ego: "Her zaman, her yerde hemen şimdi…" gibi id'in isteği ile süperego'nun "Hiçbir zaman, hiçbir şekilde…"çatışan isteklerini "Nasıl, ne zaman…" karşılanacağı konusunda id'le süperego arasında hakemlik yapmaya çalışır. İki tarafın isteklerini adaletli bir şekilde gerçekleştirmek için uğraşır. Ego, akılcı ve yetişkin kişiliğin ifadesini göstererek olması gereken şekilde devamlılığı ifade der.

Toplumumuzda id'i gelişmiş kimseler için; "Çocuksu hareketleri var, bulunduğu konuma uygun hareket etmiyor." gibi ifadeler kullanılır. Kendinden başkasını düşünmeyen bencil, çıkarcı, saygısız, terbiyesiz, millete hayrı olmayan gibi ifadelerle tarif edilir.

Ego; gerçeklere göre akılcı, mantıklı ve yaşına göre uygun hareket edilmesi gerektiğini düşünür.

Sonuç olarak ego bilinçli hareket ederken, id ve süperego bilinçdışı hareket etmektedir. İd'in haz ilkesine ve süperego'nun yasaklayıcı baskılarına karşı ego çözüm yolları arayarak kişiliğinin parçalanmasına karşı bütünlüğünü korumaya çalışır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar