Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

HIV Enfeksiyonunun Son 10 Yılda Yüzde 460 Arttığı Yek Ülkeyiz

HIV Virüsünün 10 Yılda Yüzde 460 Arttığı Tek Ülke Türkiye

Çiğdem Şimşek, son yıllarda yeni HIV olgularının hızla arttığına dikkat çekerek, her şehre bir test ve danışmanlık merkezi açılması çağrısında bulundu.

Pozitif-iz Derneği Kurucu Üyesi Çiğdem Şimşek, HIV’i etkisiz hale getirmek için artık pek çok ilaç alternatifinin olduğuna dikkat çekerek, “HIV enfeksiyonunun son 10 yılda yüzde 460 arttığı tek ülke Türkiye” uyarısını yaptı. Şu anda tüm Türkiye’de sadece 4 şehirde gönüllü test ve danışmanlık merkezi bulunduğunu vurgulayan Şimşek, her şehirde en az bir merkezin açılması gerektiğini belirtti.

Dünyada ve Türkiye’de antiretroviral tedavi denilen ilaçlar ile HIV pozitif kişiler herkes kadar sağlıklı ve kaliteli bir şekilde doğal yaşam sürelerini sürdürebiliyorlar. Bu ilaçlar sayesinde HIV ile enfekte kişilerin artık korunmasız cinsel ilişkiyle HIV aktarıcılığı da kalmıyor.

HIV Virüsünün 10 Yılda Yüzde 460 Arttığı Tek Ülke Türkiye

Kür Ne Zaman? Çalışmalar Ne Aşamada?

Çiğdem Şimşek, “HIV’i ‘Latent Rezervuar’ nedeniyle vücuttan tamamen atacak, yani tam şifa sağlayacak bir ilaç ya da aşı henüz mevcut değil… Ancak umut vaat eden ve yüz güldüren pek çok çalışma var” bilgilerini verdi.

Artış endişe verici boyutta

Türkiye’de son yıllardaki yeni enfeksiyonlarda görülen artışın endişe verici boyutlarda olduğuna dikkat çeken Şimşek, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilere göre; Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 1985 yılından 15 Kasım 2021 tarihine kadar toplam 31 bin 336 kişinin HIV tanısı aldığını kaydetti. Şimşek, “HIV enfeksiyonunun son 10 yılda yüzde 460 arttığı tek ülke Türkiye. 2000 yılında 168 kişi HIV tanısı almışken, bu sayı 2019’da 3 bin 248 oldu. 2019 verilerine göre Türkiye’de her gün 9 kişi HIV tanısı alıyor. Yıllar içindeki bu artışın başlıca nedeni, ülke olarak HIV ve AIDS’e gereken ilginin gösterilmemesi, bulaş-bulaşmama yollarının, tedavi şekli ve tedavide varılan gelişmelerin topluma aktarılmamasıdır” dedi.

 



Yorum Gönder

0 Yorumlar