Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

Erkeklerde Genetik Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Erkeklerde Genetik Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Dr. Mesut Tomo Erkeklerde genetik saç dökülmesinin istatistiklere göre %95 oranında gen kaynaklı diye belirtti. Fakat buna sebep olan tek bir genden ziyade, 63 farklı genden de söz etmek gerektiğinin de altını çizdi.

 

Dr. Mesut Tomo Erkeklerde genetik saç dökülmesi ne zaman başlar sorusuna ise istatistikler yine yanıt aramış ve öyle görünüyor ki ergenlik dönemi sonrası başlama yaşının da habercisi. 20’li- 30’lu yaşlar erkeklerde, kadınlarda ise menopozdan sonra belirgin hale gelmeye başlıyor.

Erkeklerde Saç dökülmesi Genetik mi?

Kalıtsal kellik saç kayıplarının en bilinen en yaygın sebebi. Gerçek anlamda bir hastalıktan ziyade hormon seviyelerindeki değişikliğin, yaşlanma sürecinin ve stresin etki ettiği doğal bir durum.

Araştırmacılar, tedavi uygulamasının artması ve gelişen teknoloji sayesinde bu tür saç dökülmesinin nedenleri hakkında gün geçtikçe daha fazla bilgi edinme imkanı bulmaya başladılar. Hormonlara dayalı bulgular; erkeklik hormonu testosteronun bir sebeple normal saç büyüme döngüsünü değiştirdiğini ve daha kısa, daha ince saçların çıkmasına neden olduğunu saptamış bulunuyorlar. Sonuçta da, kafa derisinin belirli bölgelerindeki saçlar büyümeyi tamamen durdurup, erkek tipi saç dökülmesi diye tanımlanan duruma neden oluyor.

Erkeklerde Genetik Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Aileden Yansımalar

Tomo, “Erkeklerde genetik saç dökülmesi nasıl önlenir sorusu bazı durumlarda ebeveynler arası tatlı çatışmalara neden olabilir. Çünkü bir halk inanışına göre kellik, anne ve ailesinden miras alındığı şeklinde bir inanış vardır. Fakat inanışın aksine, durum her iki ebeveynin de katkıda bulunduğu genlere bağlıdır.” Dedi.

 

Semptomlar

Kalıtsal tipte kellik genellikle saçın incelmesiyle başlar, kafa derisinin bazı kısımlarında tamamen saçın dökülmesine doğru ilerler. Yastıktaki, küvetteki, fırçadaki yahut yerdeki tüyler, saç dökülmesinin belirtileridir. Bir kişinin ortalama günde 100 tel saç kaybettiği söylenir, ancak ciddi bir hastalıklar ve tedavilerinde, doğum sonrası gibi belirli koşullarda saç dökülmelerinde artış görülür.

Erkeklerde saç dökülmesi en bilinen şekliyle şakaklarda başlar ve “ M” şeklinde yanları da içine alarak ilerler. En ileri aşamada, saçlı derinin yan ve arka tarafından kenar şeklinde bir saç kalır.

 

Teşhis – Tedavi

Erkeklerde genetik saç dökülmesi nasıl önlenir diye yola çıkan biri için öncelikle ebeveynlerinin özgeçmişi sorgulanır ve bu çoğu erkek için genelde teşhis için yeterlidir. Tedaviye başlanmazsa her geçen gün kellik artacaktır. Bunun için öncelikle uzman bir doktorun yardımıdır.

 

Erkeklerde Genetik Saç Dökülmesi Önlemleri

Doktorunuz saç dökülmenizin genetik olduğu sonucuna vardığında size; minoksidil veya finasterin vererek saç dökülmenizin yavaşlamasını sağlamaya çalışacaktır. Minoksidil hem erkek hem de kadınlarca kullanılabilmekteyken finasterid sadece erkekler tarafından kullanılır. Günde iki üç kez saç derisine uygulanır. Kişiye göre toparlanma ve saçın uzama hızı değişiklik gösterir. Bu arada; Minoksidili ömür boyu kullanmak zorunda kalabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim, çünkü kullanıldığı sürede saçları tutan bir işleyişi vardır.

Finasteride ise; vücutta testosteronun saç büyümesini etkileyen türünün oluşmasını engelleyen ve reçeteyle satılan bir ilaçtır. Araştırmalar, finasteridin genetik kellik yaşayan erkeklerin % 99’una kadar saç dökülmesini önlemeye yardımcı olduğu ve 2/3 oranında yeni saç büyümesi yarattığını göstermektedir. Minoksidilde olduğu gibi bu ilacın da faydası, kesildiğinde kaybolur. Ayrıca ilacın yan etkisi olarak; az sayıda da olsa erkeklerde cinsel işlev zorluğu yaşadığı saptanmıştır.

Finasteride kadınlarda saç dökülmesini önlemiyor. Ayrıca doğum kusurlarına neden olabilme riski var, hamile kalma ihtimali olan yahut niyetli olan hiçbir kadın tarafından kullanılmamalıdır! Bununla birlikte, yüksek erkeklik hormonu seviyelerine sahip, erkek tipi saç dökülmesi yaşayan az sayıdaki kadına da yardımcı olabilmektedir. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)



Yorum Gönder

0 Yorumlar