Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

Rektör Özçelik, “Hedefimiz Ülkemizin En iyi Teknik Üniversiteleri Arasında Yer Almak”


Rektörümüz Prof. Dr. Babür Özçelik, Pozitif Bakış Programının Konuğu Oldu

Rektör Özçelik, "Hedefimiz Ülkemizin En iyi Teknik Üniversiteleri Arasında Yer Almak"

Konya Teknik Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Babür Özçelik, Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Elmacı'nın hazırlayıp sunduğu 'Pozitif Bakış' programının konuğu oldu. Üniversite gündemine dair merak edilen soruları yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Özçelik, "Üniversite olarak hedefimiz sürdürülebilir ve yenilikçi araştırmalarla bilim ve teknolojiyi üreten üniversite olarak ülkenin en iyi teknik üniversiteleri arasında yer almak" dedi.

"KTÜN İLE KONYA'NIN 30 YILLIK HAYALİ GERÇEK OLDU"

Üniversitenin mevcut durumu hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Babür Özçelik, "Konya Teknik Üniversitesi, Konya'nın 30 yıllık hayaliydi. Bu nedenle teknik bir üniversite olarak bölgeye karşı önemli bir sorumluluk yüklendiğimizi düşünüyoruz. Çünkü üniversitemiz bulunduğu Konya ili, hem bir tarım şehri hem de sanayi şehri. Üniversitemiz bünyesinde bulunan fakülte ve bölümler ise bölge ve ülke sanayisine önemli katkılar sağlayacak bilgi tecrübe ve altyapıya sahip. Her ne kadar yeni bir kimlikle kurulmuş olsak da üniversitemiz temeli 1970 yılında kurulan Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisine dayanan köklü bir alt yapıya sahiptir. Bugün bünyesinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde 13 Bölüm, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde 4 bölüm, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda 12 bölüm, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü olmak üzere 12 bin 498 öğrencisi bilim, tasarım ve teknoloji üretilmesine öncülük etme misyonuyla öğretim faaliyetlerine devam etmektedir." dedi.

"KURUCU REKTÖR OLARAK SORUMLULUĞUMUN FARKINDAYIM"

Konya Teknik Üniversitesinin kurucu rektörü olarak sorumluluğumun ne kadar fazla olduğunun bilincinde olduğunu ifade eden Rektör Özçelik, "Bu sorumluluk bilinciyle göreve geldiğimiz günden beri Teknik bir üniversite olması gereken tüm birimleri hayata geçirdik. Araştırma-uygulama merkezlerini, koordinatörlükleri, komisyonları kurduk ve hala kurmaya devam ediyoruz. Stratejik planımızı belirledik. Kalite sürecimizi tamamlamaya çalışıyoruz. TEKNOFEST gibi prestijli bir platformun akademik paydaşı olduk. Bunu oldukça önemsiyoruz. Sağlam temeller üzerine inşa edilen bir alt yapı kurmaya çalışıyoruz. Bu alt yapıyı kurarken de Teknik üniversite olma bilinciyle hareket ediyoruz. Geleceğin mesleklerine yönelik bölümleri hayata geçiriyoruz. Bu sene ilk defa öğrenci alacağımız Yazılım Mühendisliği bölümü, yine Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde açtığımız Endüstri Ürünleri Tasarım ve İç Mimarlık bölümü… Bu bölümleri açarken de gerek bu alandaki öğretim elemanları gerekse kentle, sanayi ile istişare halinde ilerliyoruz. Çünkü biz sektörün ihtiyacı olana nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Bu amaçla düşündük ki her bölümde üniversite-sanayi danışma kurulları oluşturulsun. Kimler var bu danışma kurullarında… Sektör temsilcileri ve öğretim elemanlarımız. Bu danışma kurulları bir araya gelsin ve sektörün ihtiyacına göre dars programlarına baksınlar. Sektör o alandaki mühendislerin nasıl yetişmesini istiyor. Hangi dersler olursa veya dersler ne şekilde işlenirse sektöre daha fazla faydalı olur işte danışma kurullarında buna karar verilecek. Bunu hayata geçirdik. Üniversite olarak öğretim kalitemizi bu kriterler doğrultusunda belirleme gayreti içindeyiz." diye konuştu.

"HEDEF, EN İYİ TEKNİK ÜNİVERSİTELER ARASINA GİRMEK"

Rektör Prof. Dr. Özçelik; "Üniversite olarak hedefimiz sürdürülebilir ve yenilikçi araştırmalarla bilim ve teknolojiyi üreten; toplumun kalkınması ve refahı için insan ve çevre odaklı çözümler sunan; alanlarında öncü araştırma faaliyetlerini tasarlayan ve gerçekleştiren bir araştırma üniversitesi olmaktır. Nitelikli araştırmaları besleyen en önemli unsur olan nitelikli insan kaynağı teminini sürdürülebilir kılmak için, öğrencilerimize en iyi eğitim olanaklarını sunmak vazgeçemeyeceğimiz bir öncelik alanımız olup, eğitim-öğretimin kalitesini artırmaya yönelik faaliyetlere önem vermekteyiz. Bu sorumlulukla hareket ediyor ve Türkiye'nin en iyi Teknik Üniversiteleri arasında olmayı hedefliyoruz." dedi.

"TEKNİK ÜNİVERSİTE OLARAK ÜNİVERSİTE-SANAYİ-KAMU İŞBİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ"

Konya Teknik Üniversitesinin alanında uzman akademik kadrosu, nitelikli lisans ve lisansüstü mezunlarıyla ülke kalkınmasını destekleyecek alt yapıya sahip olduğunu dile getiren Rektör Özçelik, "Üniversitemiz, bulunduğu bölgeye karşı olan sorumluluğunun bir gereği olarak üniversite-sanayi işbirliğine de oldukça önem vermektedir. Çünkü teknik üniversiteler üniversite-sanayi işbirliğini yoğun bir şekilde geliştirmek için vardır. Bu kapsamda göreve geldiğimiz günden beri Konya'daki sanayi kuruluşlarına ziyaretler gerçekleştirdik. Bu ziyaretlerde üniversitemiz ile sanayi kuruluşları arasında yürütülecek projeleri faaliyetleri anlatıyor, ikili ilişkilerimizi kuvvetlendiriyoruz. Yine öğretim üyelerimizi alanları doğrultusunda sanayi kuruluşlarımıza danışmanlık yapmak üzere görevlendiriyoruz. Özellikle Konya'nın silah savunma sanayindeki alt yapısını da bildiğimiz için ziyaretlerimizi bu alanlara yoğunlaştırdık. Bakınız ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası Konya için büyük önem taşımaktadır. Bu fabrika çevresindeki ekosistemin Konya bölgesine önemli katkı sağlayacaktır. Bizde bu alanda yürütülecek faaliyetlerin merkezindeyiz. Bunların yanı sıra ülkemizin stratejik kuruluşlarıyla bu zamana kadar 50'e yakın işbirliği protokolü imzaladık. Örnek verecek olursak; Savunma Sanayii sektörünün geliştirilmesi ve bu alanda nitelikli Ar-Ge elemanlarının yetiştirilmesini amaçlayan "Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programına (SAYP) üniversitemiz dahil oldu ve SAYP protokolü kapsamında ilk mezunumuz verdik. Yine Bölge ve ülke için stratejik öneme sahip araştırma ve uygulama merkezlerini hayata geçirdik. Enerji Teknolojileri, Obruk, Savunma Uzay ve Havacılık Teknolojileri, Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler Geliştirilmesi, Mimarlık ve Kentsel Tasarım, Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi bunlar arasında. Hepsi aktif olarak çalışmalarına başladı." dedi.

 "SANAYİ BÖLGESİNDE TEKNİK ÜNİVERSİTE OLARAK YER ALMANIN SANAYİNİN DİLİNDEN VE İHTİYAÇLARINDAN ANLAYAN BİR ALT YAPI OLUŞTURACAĞINA İNANIYORUZ"

Konya Teknik Üniversitesi, bölgesinin tek teknik üniversitesi olarak kendisinden beklenen vizyona uygun şekilde hareket etme gayreti içerisinde olduklarını ve bu kapsamda mevcut fiziki alt yapısının iyileştirerek, yeni yerleşke alt yapı faaliyetlerine de başlamayı planladıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Özçelik, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kampüs Yer Seçim Komisyonu tarafından 2019 yılında Sanayi bölgesinde tahsis edilen 200 bin metrekarelik alanın Konya Teknik Üniversitesi'ne verilmesine karar verildi. Sanayi bölgesine kurmaya planladığımız yerleşke ile teknik bir üniversite olarak üniversite de öğretilen teknik konuların katma değere dönüştürülmesi ve üniversite-sanayi işbirliğinin gerçekleştirilmesi arzu ediyoruz.  Bilimsel çalışmaların ve fikrin burada hazlı bir şeklide dönüşümü için uygun ekosistemi bu yerleşkemizde yaratmayı hedefliyoruz. Bunun içinde geçtiğimiz yıl farklı akademik birimlerimizden oluşan 'Kampüs Planlama Komisyonu' oluşturduk. Bu komisyonumuz kentsel tasarım konusunda faaliyet yürütmekte olup çalışmalarını da bu çerçevede yoğunlaştırmış bulunmaktadır. Üniversite olarak sanayi yerleşkesine teknolojik gelişmelere uyum sağlayan, bilgi ve donanıma sahip öğrenciler yetiştiren ve ülkemizin nitelikli ara eleman ihtiyacını gidermeye yönelik faaliyetlerine yön veren Meslek Yüksekokulumuzu, araştırma uygulama merkezlerimizi ve laboratuvarlarımızı taşımayı planlıyoruz. Çünkü Konya, güçlü sanayi alt yapısına sahip bir ilimiz. Bu denli gelişmiş bir sanayi bölgesinde Teknik Üniversite olarak yer almanın sanayinin dilinden ve ihtiyaçlarından anlayan bir alt yapı oluşturacağına inanıyoruz. Ayrıca sanayicilerimiz üniversitenin yetkinliklerini öğrendikçe, işbirlikleri güçlenecek ve Ar-Ge yapma isteğinin de artacağını biliyoruz." diye konuştu.

"UZAKTAN ÖĞRETİM SÜRECİNİ BAŞARIYLA YÜRÜTTÜK"

Ülke olarak tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid19) nedeniyle zor süreçlerden geçtik ve hala geçmeye devam ediyoruz. Her şeyde olduğu gibi yükseköğretim faaliyetleri de bu süreçten oldukça etkilendi. Ancak Konya Teknik Üniversitesi olarak başından beri öğretim sürecini kesintiye uğratmayacak şekilde tüm hazırlıkları olabildiğince hızlı tamamlayarak 6 Nisan 2020 itibariyle uzaktan öğretime başladık. Bu kapsamda öğretim sürecinin teorik kısmını sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için alt yapı çalışmalarımızı tamamladık ve derslerimizi asenkron ve senkron olarak başarıyla gerçekleştirdik. Yeni normelleşme ile birlikte de üniversitelerin Eylül'de açılacağı açıklandı. Elbette öğrencilerimizi çok özledik. Bir an önce onlara kavuşmak istiyoruz ve inanıyoruz ki yaklaşık 1 buçuk yıllık pandemi sürecinde sağlıklı bir şekilde yürütülemeyen uygulamalı öğretim faaliyetlerini öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımızın da yoğun gayretiyle tamamlayacağız." diye konuştu.

Yükseköğretime Geçiş Sınavlarının yaklaştığı şu günlerde aday öğrencilere de seslenen Rektör Prof. Dr. Babür Özçelik, "Mühendislik ve mimarlık öğretimindeki tecrübemizle donanımlı ve nitelikli öğretim verebileceğimize inanıyoruz. Bu alanlarda yetişmek isteyen öğrencilerimizi Konya Teknik Üniversitesinin rektörü olarak hem üniversitemize hem de Konya'ya davet ediyorum. " dedi.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar