Header Ads Widget

Doğal güzellikler Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

BOZKIRLI BİR EĞİTİMCİOLARAK ALİ KEMAL KARAKAŞ


1944 doğumlu doğma büyüme Bozkırlı, bir ayağı da Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde görev yapmış bir eğitimci. Bozkırın nadir olsa da yerli ailelerinden birine mensuptur. Okul olarak değerlendirdiği çay kenarında bir evde dünyaya geldi. Babasının esnaf olmasından dolayı ilk eğitimini ondan aldı ve Bozkır halkını küçük yaştan itibaren yakından tanıma fırsatı buldu. 

İlk ve ortaokulu Bozkırda, Liseyi ise Konya'da bitirdi. Gazi üniversitesi mezunudur. Bu girişten sonra hocanın gözüyle Cumhuriyet dönemi Türkiye'sine ve Bozkırın eğitim hayatına bakalım.   

"Adnan Menderes anne tarafından Bozkırlı olduğu için Bozkır-Konya arası günümüzde kullanılan yolu açtı. Fakat biz kıymetini bilemedik. 1960 darbesine Bozkırdan destek verenler oldu… Memuriyet hayatına Pervari'de başladım. Bu sayede ülkemin insanını tanıma fırsatım oldu. Sonra Beyşehir yılları başladı. Halen Üzümlüde dostlarım var. Bozkır Lisesinin müdürlüğü sonrasında Akşehir'e tayin oldum. Bu tayinden ziyade sürgündü. O zamanlar tayinler bu şekilde siyasi yapılırdı. Siyasi kimliğimiz nedeniyle Akşehir'de sıkıntılar yaşadım…. Daha sonraki süreçte müfettiş olarak atamam yapılsa da tayinimi Bozkıra çıkarttım….Bozkırın evladı olarak bu topraklara hizmet etmenin daha doğru olduğunu düşündüm…Dere köyde öğretmenlik ve Lise müdürlüğü sonrasında 1984'te İlçe Milli Eğitim kurucu müdürü olarak atandım. Bu dönemde başta Anadolu Lisesi olmak üzere pek çok okulun kuruluşunda aktif görev aldım. Derviş Mustafa Öztunç gibi hayırsever vasıtasıyla Bozkırımıza ilkokul kazandırdık. Zaman zaman kaymakam vekilliği görevini de yürüttüm. Ayrıca İmam Hatip Lisemizin mevcut yerine geçmesi de benim devrimde yaşandı. Emeklilik döneminde dershanecilik ve sürücü kursu yöneticiliği yaptım.


Bu satırlar Cumhuriyet döneminde Bozkır eğitiminde etkili rol oynayan Ali Kemal Karakaş hoca ile yaptığım röportajdan alıntı. Röportajın tamamını Youtube'da yayınlayacak olmakla beraber hoca emeklilikte bile vazifesini yapmaktan geri durmuyor. Aşağıdaki satırları hocanın ifadelerinden alıntıladım.  

Çay boyu Bozkırlı için bir okuldur. Ben halen okuduğum kitaplardan çeşitli meseleleri çay kenarında dostlarla müzakere ederim. Kur'an-ı Kerim Meali, Mesnevi, Kütüb-ü Sitte, ilmihal ve tarihi meseleleri konuşuruz. Meclisimizde gıybet ve dedikodu pek olmaz… Özellikle Bozkırlı tarihini iyi bilmeli. Demirasaf Beyi, Bozkır isyanlarını çok iyi bilip bugünü öyle okumalı…

Hocanın ağzından günümüz eğitimcilerine tavsiyeler; 

Eğitimci örnek olmalı. Yaşantısıyla her şeyi ile. Gittikleri yerleri kalkındırmalı ve değişime öncü olmalı. Bir eğitimci isterse bir mahalleyi, köyü hatta ilçeyi bile yeniden inşa edebilir. Eğitimci sabırlı olmalı. Ülkesini tanımalı ve sevmeli. Pervari'den Bozkıra pek çok insan tandım, zorluklar yaşadım ama yılmadan mücadeleye devam ettim. Eğitimcinin tek maksadı olmalı hayırla anılacak nesiller yetiştirmek. Bugün Bozkırı idare eden eğitiminde söz sahibi olan insanlar hep benim talebemdi. Doktor, mühendis, imam sayılarını dahi unuttum. Hepsi halimizi hatırımızı soruyorlar. Allah razı olsun. 


Son olarak muhabbeti şu cümleler ile bitiriyoruz. 

Bozkırımızın insanı hamiyetperver ve vatanseverlik gibi özellikleri ile meşhur. Ekonomik ve coğrafi şartları zor olan bu memleketin insanının eğitimden başka çaresi yoktur. Bu coğrafyanın çocuğu olarak söylüyorum. Bozkıra hizmet eden tüm eğitimcilerimizden Allah razı olsun…

Mustafa AK

Bozkır Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni    

Yorum Gönder

0 Yorumlar